Geplaatst op

Borssele 2 en 3: ik docht ’t nie!

Op zaterdag 1 juli werd er een fietstocht georganiseerd door de Zak van Zuid-Beveland met aansluitend een manifestatie bij de kerncentrale in Borssele. Om aan iedereen te laten zien hoe mooi, kleinschalig en kwetsbaar het gebied is, en dat twee nieuwe grote kerncentrales hier echt niet passen! Los van alle andere, grote nadelen van kernenergie. De organisatie was in handen van Borsele tot de Kern, Stroom naar de Toekomst Zeeland en WISE Nederland. De fietstocht (van ruim 40 km) eindigde bij de kerncentrale, waar enkele sprekers te horen waren. Op de manifestatie trad de Zeeuwse zanger Broeder Dieleman op. Op de dijk was het goed toeven, zeker met de verschafte hapjes en drankjes. Zo'n 50 mensen waren er op de manifestatie afgekomen, waarvan de meesten op de fiets (ook Belgen).

De dag ervoor was minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) het gesprek aangegaan met ‘een drietal potentiële en geïnteresseerde leveranciers’ over de bouw van de twee nieuwe kerncentrales die naar verwachting in Borssele komen te staan. Het gaat om het Amerikaanse bedrijf Westinghouse, het Franse staatsbedrijf EDF en KHNP uit Zuid-Korea, meldde hij aan de Tweede Kamer. De minister blijft bij het plan om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Dat terwijl het Expertteam Energiesysteem 2050 in een recent gepubliceerd advies juist zei ‘geen of een beperkte rol’ weggelegd te zien voor kernenergie.

Reden te meer om nog maar eens luid en duidelijk aan te geven dat er in de energietransitie geen plek is voor kernenergie. Borssele 2 en 3: ‘k docht ’t nie! In Zeeland is er ruimte voor zon, wind en getij: dié energie willen wij!